Αν έχεις βιώσει ποτέ ημικρανία, ξέρεις πως δεν μιλάμε για έναν απλό πονοκέφαλο. Είναι εκείνη η στιγμή που ο κόσμος γύρω σου χαμηλώνει, το φως γίνεται εχθρός, οι ήχοι σε ενοχλούν και το μόνο που θες είναι να κουκουλωθείς στο σκοτάδι και να εξαφανιστείς.
Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι οι ημικρανίες, τι τις προκαλεί και – κυρίως – πώς μπορείς να τις διαχειριστείς.
—
Τι είναι η ημικρανία;
Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονο πονοκέφαλο – συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού – και συχνά συνοδεύεται από ναυτία, ευαισθησία στο φως ή στον ήχο, ακόμα και διαταραχές στην όραση (αύρα).
Μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και 2-3 ημέρες και να είναι τόσο έντονη που να εμποδίζει την καθημερινότητά σου.
—
Τι την προκαλεί;
Η αλήθεια είναι πως κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, αλλά υπάρχουν κάποιες συχνές “σκανδάλες” (triggers):
Στρες ή απότομη χαλάρωση μετά από στρες
Έλλειψη ύπνου ή υπερβολικός ύπνος
Ορμονικές μεταβολές (π.χ. κύκλος στις γυναίκες)
Τροφές όπως σοκολάτα, κόκκινο κρασί, τυριά, καφεΐνη
Αφυδάτωση
Αλλαγές καιρού ή πίεσης
Έντονα φώτα ή ήχοι
—
Πώς αντιμετωπίζεται;
Δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις την ένταση ή τη συχνότητα:
1. Ημερολόγιο ημικρανίας: Κατέγραψε πότε εμφανίζεται, τι έφαγες, πόσο κοιμήθηκες, πώς ένιωθες. Θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα δικά σου “κουμπιά”.
2. Καλή υγιεινή ζωής: Σταθερό πρόγραμμα ύπνου, σωστή ενυδάτωση και άσκηση (με μέτρο).
3. Διατροφή με προσοχή: Απόφυγε τροφές που σε πειράζουν – για κάποιους είναι η σοκολάτα, για άλλους το κόκκινο κρασί ή το MSG.
4. Φαρμακευτική αγωγή: Συμβουλέψου τον γιατρό σου – υπάρχουν ειδικά φάρμακα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της κρίσης.
5. Ανάπαυση σε ήσυχο, σκοτεινό χώρο: Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ησυχία και ένα παγωμένο επίθεμα στο μέτωπο.
—
Η ψυχολογία παίζει ρόλο
Οι ημικρανίες συχνά συνδέονται με το άγχος, την ένταση ή ακόμα και την ενοχή (“μήπως το προκαλώ μόνος μου;”). Να θυμάσαι: δεν φταις εσύ. Αλλά όσο περισσότερο μαθαίνεις το σώμα σου και του δίνεις την προσοχή που χρειάζεται, τόσο πιο εύκολα θα τις διαχειρίζεσαι.
—
Μην τις αγνοείς
Αν έχεις συχνούς ή πολύ έντονους πονοκεφάλους, μην τους παίρνεις ελαφρά. Ένας νευρολόγος μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση και να σε βοηθήσει με εξατομικευμένη θεραπεία.
—
Τελικά…
Η ημικρανία μπορεί να σου χαλάσει τη μέρα, αλλά δεν χρειάζεται να σου χαλάσει τη ζωή. Με σωστή φροντίδα, ενημέρωση και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείς να την έχεις… υπό έλεγχο και όχι το αντίστροφο.