Τα μάτια είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος. Ένα υγιές ζευγάρι μάτια σημαίνει καθαρή όραση, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή και στην ποιότητα των εμπειριών.
Οι άνθρωποι έχουν διόφθαλμη όραση, που σημαίνει ότι και τα δύο μάτια δημιουργούν μια ενιαία συνδυασμένη εικόνα. Τα οπτικά στοιχεία δημιουργούν μια εικόνα, η οποία γίνεται περαιτέρω αντιληπτή και ερμηνευμένη από τον εγκέφαλο μέσω συνδετικών νευρώνων. Ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί με πολύ περίπλοκο τρόπο.
Δομικά συστατικά του ματιού
Αυτή η βιολογική κάμερα αποτελείται από:
Εξωτερικά εξαρτήματα
Τα βλέφαρα είναι τα εξωτερικά προστατευτικά μέρη του ματιού. Λειτουργούν ως «παραθυρόφυλλα» και πρωταρχικά εμπόδια ενάντια στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα όρια των βλεφάρων καλύπτονται από μια μικροσκοπική γραμμή μαλλιών που ονομάζεται βλεφαρίδες.
Καθώς περνάμε από τα βλέφαρα, το επόμενο στοιχείο είναι η κυκλική πρόσοψη του σφαιρικού βολβού του ματιού, που ονομάζεται κερατοειδής. Ο κερατοειδής είναι το πρώτο οπτικό συστατικό του οφθαλμικού μηχανήματος, που ασχολείται από πρώτο χέρι με το εισερχόμενο φως. Η λειτουργία του είναι πρωτεύον φίλτρο, πριν περάσει το φως στον φακό και στον αμφιβληστροειδή.
Το κεντρικό τμήμα του μπροστινού μέρους του βολβού του ματιού ονομάζεται ίριδα. Η ίριδα είναι μια χρωματισμένη δομή. Το χρώμα των ματιών (μαύρο, καφέ, μπλε κ.λπ.) ορίζεται από τη μελάγχρωση της ίριδας. Το κεντρικό άνοιγμα της ίριδας ονομάζεται κόρη.
Έχει κυκλικό σχήμα και επιτρέπει στο φως να περάσει μέσα στον φακό. Ακριβώς όπως το διάφραγμα μιας κάμερας, ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται. Σε φωτεινά περιβάλλοντα, η κόρη του ματιού συστέλλεται, ενώ σε σκοτεινά περιβάλλοντα, διαστέλλεται.
Η διαδικασία διαστολής και στένωσης της κόρης δεν είναι στιγμιαία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να δούμε τίποτα για λίγες στιγμές όταν μπαίνουμε από το έντονο φως του ήλιου σε ένα σκοτεινό εσωτερικό, και επίσης ο λόγος που δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα όταν ανάβουμε ξαφνικά τα φώτα στη μέση της νύχτας.
Εσωτερικά εξαρτήματα
Ο αμφιβληστροειδής είναι το πιο εσωτερικό στρώμα της δομής του βολβού του ματιού. Η μεμβράνη του αμφιβληστροειδούς μπορεί να θεωρηθεί ως ο τοίχος στον οποίο προβάλλονται οι εικόνες. Το φως που διέρχεται από τον κερατοειδή, την κόρη και τον φακό εστιάζεται στη μεμβράνη του αμφιβληστροειδούς. Εκτός από τα συστατικά των ιστών, ο αμφιβληστροειδής αποτελείται από δύο τύπους κυττάρων: κύτταρα ράβδου και κύτταρα κώνου. Οι πρώτοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την όραση με χαμηλό φως, ενώ οι δεύτεροι θεωρούνται υπεύθυνοι για την όραση με έντονο φως. Οι κώνοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντίληψη των εικόνων με έντονη αντίθεση. Η ανεπάρκεια οποιουδήποτε τύπου κυττάρων θα προκαλούσε ανωμαλίες στην οφθαλμική λειτουργία.
Ανατομία του βολβού του ματιού
Η μεμβράνη του αμφιβληστροειδούς περιέχει μια περιοχή που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, η οποία έχει κίτρινο χρώμα. Το κέντρο της ωχράς κηλίδας ονομάζεται βοθρίο, το οποίο περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κωνικών κυττάρων. Το τμήμα της εικόνας που προβάλλεται στο βοθρίο είναι συνήθως η πιο ακριβής καταγεγραμμένη οπτική μνήμη.
Ο σκληρός χιτώνας είναι το πιο εξωτερικό προστατευτικό κάλυμμα του βολβού του ματιού. Είναι ουσιαστικά πιο σκληρό σε σύγκριση με τις ευαίσθητες εσωτερικές δομές μέσα στον βολβό του ματιού.
Το χοριοειδές είναι το μεσαίο στρώμα του τοιχώματος του βολβού του ματιού, που βρίσκεται ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και τον σκληρό χιτώνα. Βοηθά επίσης στη διαύγεια της όρασης απορροφώντας το υπερβολικό φως. Οι μύες που προσκολλούν τον σκληρό χιτώνα στην ίριδα ονομάζονται ακτινωτό σώμα, το οποίο παίζει ρόλο στην ευέλικτη εστίαση της εικόνας μέσω του φακού.
Μόλις το εισερχόμενο φως φιλτραριστεί, ανακλαστεί και διαθλαστεί κατάλληλα για να παραχθεί μια εικόνα στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού, τα νευρολογικά συστήματα συμμετέχουν στη διαδικασία. Το τμήμα του οπτικού νεύρου που είναι προσαρτημένο στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού ονομάζεται οπτικός δίσκος. Αυτή είναι η περιοχή όπου οι ράβδοι και οι κωνικές κυψέλες έχουν τη μικρότερη συγκέντρωση, και επομένως, οποιαδήποτε εικόνα προβάλλεται σε αυτήν την περιοχή συχνά χάνεται. Ονομάζεται επίσης «τυφλό σημείο» για αυτόν τον λόγο. Τα οπτικά νεύρα που συνδέουν τους βολβούς των ματιών με τον εγκέφαλο είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση των οπτικών στον εγκέφαλο, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία σε σημαντικές πληροφορίες.
Η πολυπλοκότητα της ανατομίας του ματιού είναι τεράστια, και παρόλο που θεωρείται μια καλά κατανοητή δομή, νεότερες γνώσεις σχετικά με αυτήν συνεχίζουν να εμφανίζονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης έρευνας.