Η ιδανική θερμοκρασία για να πιείτε ένα κρασί είναι ένα θέμα που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν σκέφτεστε να το απολαύσετε.
Και ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για ένα κρασί; “Σε θερμοκρασία δωματίου?” Εντελώς λάθος, φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια τροπική χώρα στα μέσα του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 38ºC. Φανταστήκατε ποτέ την τρομερή εμπειρία που είναι να δοκιμάσετε ένα κρασί στους 38ºC;
Τώρα σκεφτείτε ακριβώς το αντίθετο, όπως η Σιβηρία στους -20º C … θα δοκιμάσετε ένα παγωμένο κρασί;
Η θερμοκρασία του κρασιού επηρεάζει τις αισθήσεις μας;
Ναι σίγουρα! Η θερμοκρασία του κρασιού επηρεάζει σημαντικά τη μυρωδιά, τον ουρανίσκο και την αφή μας και για αυτό δεν μπορούμε να απολαύσουμε ένα κρασί αν είναι ζεστό ή πολύ κρύο.
Όταν το κρασί είναι στους 18ºC, τα αρώματα γίνονται αντιληπτά καλύτερα, όταν είναι στους 10 ° C, η ευαισθησία μειώνεται και όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 4 ° C, οι γευστικοί μας κάλυκες είναι σχεδόν μη ευαίσθητοι σε αυτά τα αρώματα. Έτσι, όσο ζεσταίνει το κρασί, τα γλυκά στοιχεία γίνονται πιο αισθητά και το αλκοόλ γίνεται καλύτερα αντιληπτό από τις αισθήσεις μας. Όταν είναι πιο κρύα τα πικρά στοιχεία, η οξύτητα ή η στυπτικότητα γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά, λόγω των τανινών.
Ισορροπία και θερμοκρασία κρασιού
Η ισορροπία βρίσκεται μεταξύ της οξύτητας και της απαλότητάς του, εάν το κρασί είναι πάνω από την ιδανική θερμοκρασία, το αλκοόλ μπορεί να επικαλύπτεται. αν είναι κάτω από τη θερμοκρασία, το κρασί μπορεί να γίνει πολύ ουδέτερο.
Τα ταννικά κόκκινα δεν μπορούν να σερβιριστούν κρύα, η ζέστη εξυψώνει τα αρώματα και το αλκοόλ, κάνοντας το κρασί πιο ευχάριστο.
Τα λευκά κρασιά που είναι συνήθως όξινα και φρέσκα είναι φανταστικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Πώς να μειώσετε τη θερμοκρασία του κρασιού;
Όταν πρέπει να καταψύξετε ένα λευκό κρασί, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βάλετε το μπουκάλι σε ένα δοχείο με πάγο και νερό. Αυτός είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να παγώσετε και ένα τριαντάφυλλο. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το ψυγείο, αλλά το κρασί θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να κρυώσει.
Πώς να αυξήσετε τη θερμοκρασία του κρασιού;
Για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του κρασιού, μην χρησιμοποιείτε ποτέ μια άμεση πηγή θερμότητας, όπως τζάκι, καθώς μπορεί να υπερθερμανθεί το ποτήρι και εάν το κρασί υπερθερμανθεί, υπονομεύεται ανεπανόρθωτα. Ο ιδανικός τρόπος είναι να μουλιάσετε το μπουκάλι σε ζεστό νερό.
Λάβετε υπόψη την εξωτερική θερμοκρασία
Πάντα να λαμβάνετε υπόψη την εξωτερική θερμοκρασία, όσο πιο ζεστή είναι η μέρα, το κρασί (οποιοδήποτε είδος κρασιού) πρέπει να σερβίρεται πιο φρέσκο. Μόλις στο ποτήρι, σε λίγα λεπτά κερδίζει κάποιους βαθμούς. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι κρασί σε θερμοκρασία 8ºC, σε περίπου είκοσι λεπτά φτάνει τους 13ºC σε περιβάλλον 25ºC.