Οι τροφικές αλλεργίες έχουν γίνει σημαντικό θέμα τα τελευταία χρόνια για πολλούς λόγους. Η συχνότητά τους έχει αυξηθεί, επηρεάζοντας το 30% των ενηλίκων και το 40% των παιδιών. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί σχεδόν σε οτιδήποτε, αλλά υπάρχουν 8 αλλεργιογόνα που είναι πιο κοινά.
Τι είναι η αλλεργία;
Όταν το σώμα σας εκτίθεται σε ένα ερεθιστικό (γνωστό ως αλλεργιογόνο), όπως η γύρη, εξαπολύει επίθεση εναντίον του. Τις περισσότερες φορές όταν συμβαίνει αυτό, δεν το παρατηρούμε καν. Μερικές φορές, εάν υπάρχει υπερβολική αφθονία του αλλεργιογόνου ή εάν το σώμα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αυτό, αυτή η ανοσολογική απόκριση μετατοπίζεται σε υπερένταση. Τα μάτια σας δακρύζουν, η μύτη σας έχει καταρροή ή ξεσπάτε σε εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα. Ορισμένα αλλεργιογόνα προκαλούν απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις, όπως η αναφυλαξία, η οποία οδηγεί σε ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης και στένωση των αναπνευστικών οδών.
Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα. Όταν κάποιος είναι αλλεργικός σε ένα τρόφιμο, δεν μπορεί να το φάει καθόλου. Ορισμένες αλλεργίες είναι τόσο σοβαρές, καθώς η εισπνοή ή το άγγιγμα του μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Μια αλλεργία είναι διαφορετική από μια τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία. Οι δυσανεξίες, όπως η αδυναμία πέψης του γάλακτος (δυσανεξία στη λακτόζη) δεν είναι συνήθως απειλητικές για τη ζωή, αν και θα προκαλέσουν δυσφορία, όπως φούσκωμα και διάρροια, εάν καταποθούν.
Οι Big 8 είναι η αιτία του 90% των καταγεγραμμένων αλλεργιών και η επισήμανση απαιτείται από τον FDA για να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για την παρουσία ή την πιθανή παρουσία τους στα τρόφιμα.
- Φιστίκια: Τα φιστίκια είναι στην πραγματικότητα όσπρια, τα οποία ως ομάδα ευθύνονται για μεγάλο αριθμό αλλεργικών αντιδράσεων. Άτομα που είναι αλλεργικά στα φιστίκια δεν είναι πιθανό να είναι αλλεργικά σε άλλα όσπρια, όπως οι φακές. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια εάν έχουν ήδη αλλεργία στα αυγά.
- Οστρακόδερμα: Τα οστρακοειδή μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Τα καρκινοειδή (γαρίδες, αστακός, καβούρια) είναι τα πιο κοινά, αν και μπορεί να εμφανιστεί κάποια αλλεργική αντίδραση με μαλάκια (μύδια, μύδια, στρείδια). Οι γαρίδες θεωρούνται οι πιο αλλεργιογόνες.
- Ψάρια: Ο πολτός, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, ο τόνος, το σκουμπρί και το λυθρίνι είναι από τα ψάρια που προκαλούν συνήθως αλλεργίες στα ψάρια. Το αλλεργιογόνο αυτής της ομάδας είναι η πρωτεΐνη μυών των ψαριών παρβαλβουμίνη. Αυτές οι αλλεργίες συχνά αναπτύσσονται κατά την ενήλικη ζωή και είναι λιγότερο πιθανό να ξεπεραστούν.
- Γάλα: Η αλλεργία στο γάλα είναι η πιο κοινή αλλεργία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Μια αλλεργία στο γάλα προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση στις πρωτεΐνες του γάλακτος. Όλα τα γάλατα, συμπεριλαμβανομένων αυτών από αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία τους στο γάλα.
- Αυγά: Επίσης συχνό στα παιδιά, τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι των αυγών μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο κρόκος του αυγού είναι λιγότερο αλλεργιογόνος. Τα αυγά δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε τρόφιμα, αλλά και σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικά που περιέχουν αυγά. Τα περισσότερα παιδιά θα ξεπεράσουν την αλλεργία τους στα αυγά.
- Σόγια: Επίσης στην οικογένεια των οσπρίων, η σόγια είναι μια αλλεργία που είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα παιδιά. Η σόγια βρίσκεται πιο συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, είτε ως σογιέλαιο είτε ως απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας. Τα άτομα με αλλεργίες στη σόγια μπορεί να έχουν λεκιθίνη σόγιας χωρίς πρόβλημα.
- Σιτάρι: Οι αλλεργίες στο σιτάρι είναι αρκετά συχνές και συνήθως υποχωρούν κατά την παιδική ηλικία. Η αλλεργία στο σιτάρι είναι διαφορετική από την κοιλιοκάκη, όπου η γλουτένη προκαλεί τη φλεγμονώδη αντίδραση. Η κοιλιοκάκη προκαλεί διαφορετική ανοσολογική απόκριση από άλλα αλλεργιογόνα. Οι πραγματικές αλλεργίες στο σιτάρι είναι ασυνήθιστες στους ενήλικες.
- Ξηροί καρποί: Ένα από τα πιο ισχυρά και κοινά αλλεργιογόνα, οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς επηρεάζουν το 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όσοι επηρεάζονται από την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς πρέπει να αποφεύγουν τα καρύδια macadamia, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πεκάν, τα φιστίκια, τα κάστανα, τα φουντούκια και τα κουκουνάρια. Οι αντιδράσεις που σχετίζονται με τους ξηρούς καρπούς είναι συχνά σοβαρές, με τα καρύδια και τα κάσιους να προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις. Τουλάχιστον το 90% των παιδιών που έχουν αλλεργία σε ξηρούς καρπούς δεν θα την ξεπεράσουν.
Συμπερασματικά
Η ακρίβεια στην επισήμανση των τροφίμων είναι κρίσιμη για τα άτομα με αλλεργίες, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να είστε σίγουροι όταν τρώτε έξω. Μην φοβάστε να ρωτήσετε τον σεφ τι περιέχουν τα πιάτα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αλλεργιογόνων με τα οποία μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή τα τρόφιμα. Είναι προς το συμφέρον σας να απολαύσετε το γεύμα σας με ασφάλεια!