Όπως και με την παραδοσιακή μαγειρική, η προετοιμασία είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται να μαγειρέψετε το φαγητό σας στη σχάρα. Το να ετοιμάσετε τα πάντα και να ελέγξετε τον εξοπλισμό σας θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και ενέργεια μόλις ξεκινήσετε τη φωτιά σας. Μόλις ξεκινήσετε το ψήσιμο στη σχάρα, θα θέλατε να εστιάσετε στο να μαγειρέψετε τέλεια το φαγητό σας και να μην σας αποσπούν άλλα πράγματα.
Ακολουθούν 5 σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο στη σχάρα:
Προετοιμάστε τις σχάρες σας
Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε τις σχάρες σας πριν τις βάλετε οποιοδήποτε φαγητό. Αυτό θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των σχαρών σας κρατώντας τη σκουριά μακριά. Κάνετε αυτό κάθε φορά πριν χρησιμοποιήσετε τη σχάρα σας.
Εάν η σχάρα σας είναι ολοκαίνουργια, ψεκάστε τις σχάρες με μαγειρικό σπρέι ομοιόμορφα προτού ανάψετε τη σχάρα. Ανάβουμε το γκριλ σε μέτρια φωτιά μέχρι το λάδι να αρχίσει να καπνίζει και να καεί. Εάν χρησιμοποιείτε παλιές σχάρες, προθερμάνετε τη σχάρα σας και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα.
Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια
Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φωτιά και τις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να γίνεται με προσοχή και το ψήσιμο στη σχάρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Για να αποφύγετε ατυχήματα, θα πρέπει να δίνετε προτεραιότητα στην ασφάλεια, προσέχοντας κάθε φορά που ψήνετε στο σπίτι.
Ψήστε σε ανοιχτό χώρο της αυλής σας, μακριά από εύφλεκτα αντικείμενα όπως τοίχους ή δέντρα. Πάντα να ελέγχετε το δίσκο λίπους και να τον αδειάζετε για να αποφύγετε την πυρκαγιά του λίπους. Φοράτε γάντια, χρησιμοποιήστε λαβίδες με μακριά λαβή και κρατήστε έναν πυροσβεστήρα κοντά.
Ετοιμάστε το φαγητό από πριν
Μόλις ενεργοποιήσετε τη σχάρα σας για να την προθερμάνετε, το φαγητό σας θα πρέπει να είναι έτοιμο. Δεν θα θέλετε να πηγαίνετε πέρα δώθε από την κουζίνα σας στη σχάρα ενώ μαγειρεύετε. Για να εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια, ετοιμάστε το φαγητό σας από πριν – κόψτε σε φέτες και κόψτε τα κρέατα και τα λαχανικά σας και φτιάξτε τις σάλτσες.
Μην ξεχάσετε να βγάλετε μαζί με το φαγητό σας καθαρά πιάτα, αξεσουάρ ψησίματος, θερμόμετρο τροφίμων, χαρτοπετσέτες και σακούλες σκουπιδιών.
Προσοχή στη σχάρα σας
Η προετοιμασία και η λειτουργία της ψησταριάς σας εξαρτάται από τον τύπο και το μοντέλο ψησταριάς που έχετε. Διαφορετικοί τύποι και διαφορετικές μάρκες απαιτούν μερικές φορές συγκεκριμένες οδηγίες για να λειτουργήσουν σωστά. Για παράδειγμα, κατά την προθέρμανση, οι ψησταριές με κάρβουνο απαιτούν περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με του υγραερίου. Φροντίστε να ελέγξετε το εγχειρίδιο της ψησταριάς σας για οδηγίες.
Ελέγξτε και συντηρήστε τη σχάρα σας
Για επιτυχημένα μπάρμπεκιου, θα πρέπει να κάνετε συνήθεια να ελέγχετε πάντα τη σχάρα σας. Η συντήρηση είναι επίσης απαραίτητη. Βουρτσίστε τις σχάρες σας, τα λίπη σε αυτές, ελέγχετε το δοχείο προπανίου σας και κρατήστε τη σχάρα σας σε καλυμμένο χώρο για αποθήκευση, κατά προτίμηση με κάλυμμα.